Peranti Komputer

Intel Core i9-13900K sudah sampai pada tahap ES3

Intel Core i9-13900K sudah sampai pada tahap ES3 dan dikatakan mampu mencapai 5.5 GHz. Lordzzz dari forum Chiphell mendakwa bahawa dirinya mempunyai maklumat terbaru mengenai Intel Raptor Lake.

sumber: chiphell

Versi pertama CPU itu kini boleh didapati di pasaran gelap China, walaupun agak lama. Berbeza dengan yang dikatakan jurujual dalam keterangan yang baru sahaja dijual, silikon ES1 mempunyai overclocking yang terhad. Namun, silikon ES3 yang boleh diakses of Lordzzz, tidak memiliki kemampuan tersebut.

sumber: chiphell

Screenshot memaparkan satu cip silikon ES1. Benchmark CPU-Z menunjukkan 611 dan 13015 mata dalam ujian single dan multi-threaded test. Sampel seharusnya boleh mencecah sehingga 4.5 GHz. Boleh dilihat juga bahawa sampel tersebut mempunyai 125W TDP (bermaksud ia adalah varian kepada K-series) dan bukannya AVX-512.

Tambahan pula. Sampel ES3 dikatakan meningkat kepada 5.5 GHz (satu core) dan 5.3 GHz (semua Perfomance core). Oleh itu, ia boleh dikira sebagai Core i9-12900KS Special Edition. Hasilnya, CPU tersebut mendapat 880 points dalam single threaded CPU-Z test dan lebih kurang 15000 points dalam multi-threaded. Walau bagaimanapun, tiada screenshot untuk menyokong spekulasi ini.

Intel Raptor Lake kini dijangka dilancarkan dalam masa tiga bulan, kemungkinan pada bulan Oktober. Siri CPU ini dikatakan akan menggunakan soket LGA1700 yang sama seperti Alder Lake, kerana itu, sampel kejuruteraan sudah boleh diuji pada motherboard yang disokong dengan BIOS awal.

Sumber: chiphell

Tinggalkan Balasan

error

Mohon share ye! :)

RSS
WhatsApp